Компресивно облекло при лимфедем – как да се грижим за него?

Защо трябва да перете компресивното облекло всеки ден:

➡️ Компресия: без ежедневен контакт с вода, трикотажът губи компресионните си свойства – след пране, при сушене, нишките в продукта се свиват, трикотажът „се връща“ до първоначалните си неразтегнати размери. Ако това не се направи, трикотажът ще се разтегне и ще престане ефективно да задържа отока.
➡️ Хигиена: много микроорганизми живеят по кожата, потните и мастните жлези постоянно отделят секрети, всичко това се абсорбира в трикотажната тъкан и се наслоява върху силиконовата гума. Без ежедневно измиване може да се стигне до раздразнение на кожата. Навън трикотажът също е постоянно в контакт с околната среда и върху него се наслояват прах, микроорганизми и др.
👉P.S. Това е особено важно, когато използвате ръкавици за контрол на лимфедема на горните крайници.
➡️ Естетика: Мръсното трико изглежда непривлекателно. Мръсните ръбове на бежовите продукти изглеждат особено неприятно. Трикотажа от други, по-тъмни цветове изглежда по-малко замърсяващ се, но той има същата нужда от изпиране както и трикотажа с по-светли цветове.

Как се пере компресивното облекло:

👍ежедневно;
👍 на ръка (но някои производители позволяват пране в машината на режим за деликатни тъкани, без центрофугиране, проверете при производителя.
👉 Например трикотаж от фирма Jobst – само ръчно пране;
👍 температурата на водата не повече от 30 градуса;
👍 Производителите на трикотаж препоръчват използването на меки почистващи препарати: специален или мек течен бебешки сапун.
👍Изплаквайте обилно, т.к. остатъците от почистващ препарат могат да причинят дразнене на кожата;
👎 Категорично ⛔️ не може да се изваряват!
👎 недопустимо е да се правят усукващи или триещи движения – това води до влошаване свойствата на тъканта;
👎 Не използвайте белина, препарати за отстраняване на петна, алкални сапуни, балсами и омекотители – те разрушават структурата на тъканта.
👎 Изцеждането чрез усукване е абсолютно забранено!!!
☝🏼Изстискайте продукта с притискащи движения, след което го увийте в кърпа и попийте влагата от трикотажа с материята на кърпата. Ако това не е достатъчно, можете да използвате тежестта на собственото си тяло за изцеждане, като се разхождате или седнете върху кърпата върху трикотаж 🙂
А силиконовата гума?
Не е необходимо да се мие, достатъчно е да се избърши с памучен тампон, потопен в 20% алкохолен разтвор, или с антибактериална влажна кърпа.
Ако времето навън е горещо, това дори може да се прави няколко пъти на ден, за да не предизвиква дразнене на кожата. Това ще премахне остатъците от кожни секрети, замърсявания, кристали сол, отделени от потта, и трикотажа ще бъде по-добре фиксиран.
Как се суши компресивния трикотаж?
👍 В легнало положение върху хоризонтална повърхност (например върху кърпа, разстелена върху стол или сушилня), в сухо, добре проветриво място;
👎 не сушете продукта в окачено положение – т.е. прехвърлени върху въже за пране или закрепени с щипки за пране.
👎 Не сушете върху парно ил и други отоплителни уреди, на открито слънце, със сешоар, над газ, в микровълнова печка, фурна и др.
👎 Не замразявайте!
👎 Не гладете!
Спазването на правилата за пране и грижа ще спомогне за поддържане на компресионните свойства на тъканта, декларирани от производителя за предписания период и ще поддържа лимфедема под контрол!
Автор: д-р Александра Ровная