Помагат ли лекарствата при лимфедем?

Лимфедемът е хронично, прогресиращо заболяване, което се характеризира с натрупване на богата на протеин течност в междуклетъчното

пространство в резултат на нарушение на функцията на лимфната система. Един от проблемите, с които се сблъсква всеки пациент с лимфедем, е въпросът дали да приема лекарства и какви. В кой етап на заболяването могат да се приемат и до колко тези медикаменти ще помогнат или ще навредят на състоянието му и на организма му като цяло.

 

В световен мащаб са провеждани редица изследвания в тази насока, но за сега всички резултати сочат, че ефективността на медикаментозното лечение е ниска или почти липсва. Ето защо еднозначният отговор на този въпрос е, че към този момент не съществува медикаментозно лечение, чиято ефективност да е клинично доказана.

Защо тогава се изписват лекарства за лечение на лимфедем и в кои случаи?

Причината много лекари да изписват медикаментозно лечение, е че в общите специалности в медицинските университети на лимфологията се отделя незначително време и лекарите нямат достатъчно информация. В общия случай, когато при тях отиде пациент с такова заболяване те или директно заявяват, че няма лечение или се опитват да помогнат, изписвайки лекарства които евентуално биха повлияли неговото състояние.

 

Какви лекарства обикновено се изписват при лимфедем?

 

  1. Диуретици: Най-често при лимфедем се изписват диуретици. Те са предназначени да извличат течностите от тялото, което води до уплътняване на лимфедема и увеличаване на фиброзната и съединителната тъкан. Въпреки временното облекчение на симптомите на лимфедем, може да се получи обратен ефект и увеличение на оттока. Можем да използваме диуретици, но само в случаите, когато те са ни назначени от лекар, например кардиолог, за лечение на сърдечна или бъбречна патология и се приемат под лекарско наблюдение, но не и за лечение на лимфния отток.
  2. Венотоници: Втората голяма група медикаменти, изписвани на пациенти с лимфедем са венотониците от типа на Детралекс , Флебодия и др. Въпреки че тези препарати понякога помагат на пациентите като подобряват работата на венозната система и по този начин намаляват натоварването на лимфната система, няма данни, които да доказват ефективността им при лечение на заболяването.
  3. Хомеопатични лекарства: Третата голяма група изписвани медикаменти са хомеопатичните лекарства, като едно от най-известните е Лимфомиозотът. За тях се отнася същото както и за венотониците – не се наблюдава доказана ефективност.
  4. Лекарства за сърдечно-съдовата система: Следват лекарства за сърдечно-съдовата система. Тези препарати се назначават по грешка от лекари, които не знаят какво да изпишат по логиката, че лимфната система е част от съдовата система.
  5. Хранителни добавки и народни средства: Нито една хранителна добавка (или народно средство) не е доказала своята ефективност в лечението на лимфен застой.
  6. Инфузии: Активни коктейли за венозно приложение, известни още като интравенозни бустери или витамин дрипове.
  7. Гелове: Геловете могат да бъдат опасни, тъй като създават филм, който действа негативно върху защитната бариера на кожата, а всеки пациент с лимфедем по този начин е изложен на повишен риск от развитие на еризипел.

 

Кога е наложащо при лимфедем да се използват лекарства?

В случай на еризипел трябва бързо да се започнат антибиотици. В случай на рецидивиращи инфекции трябва да се прилага дългосрочно лечение като профилактика. Дори след три повтарящи се инфекции се препоръчва продължително лечение за една година. В случай на по-нататъшни рецидиви понякога може да се наложи лечение през целия живот. Всяка гъбична инфекция между пръстите на краката или ръцете изисква лечение с противогъбични средства.