Какво е лимфедем?

 

Лимфедемът е видимо и осезаемо подуване на кожата и подкожната съединителна тъкан на определена част от тялото. Причинява се от съхранението на богата на протеини течност и отпадъчни продукти като клетъчни фрагменти, мръсотия, ракови клетки и много други (лимфа) в междуклетъчното пространство на кожата. Най-характерната особеност на лимфедема е неговата асиметричност.

Ако по някаква причина лимфната система не работи правилно или съдовете не се дренират адекватно, течността и другите вещества в лимфата се натрупват в тъканите (както когато река е преградена и настъпи наводнение). Подуване възниква, когато количеството течност в дадена област е по-голямо от капацитета на лимфната система да я транспортира. Лимфедемът може да се определи като „оток (подуване) поради натрупване на лимфа в тъканите“.

В междуклетъчнто пространство лимфна течност може да се натрупва във всяка област на тялото, която има неадекватен лимфен дренаж , а това причинява лимфедем. Лимфедемът е хрнонично и пргресивно и състояние, което се развива бавно и безблезнено в началните етапи.

Трудно е да се каже колко хора имат лимфедем в България, липсва статистика. Състоянието често не се диагностицира. В Англия разпространението на лимфедем се счита за толкова високо, колкото болестта на Паркинсон, МС и ХИВ взети заедно.   Хората с венозни проблеми, съдови малформации и болест на Dercum също могат да развият лимфедем.

 

Въпреки, че лимфедемът не е лечим, той може да бъде успешно управляван с правилно лечение, самоконтрол и подкрепа. Колкото по-рано се диагностицира лимфедемът, толкова повече може да се направи, за да се забави или дори да се предотврати прогресирането му.

 

Какво представлява лимфната система?

Причини за възникване на лимфедем

Признаци и симптоми на лимфедем

Лимфедем при мъжете

Етапи на развитие на лимфедем