Признаци и симптоми

 

Лимфедемът често се наблюдава по крайниците, но могат да бъдат засегнати и всички други органи (глава, шия, гениталии). Той обикновено се появява в единия крайник, но може да засегне и двата. В този случай отока винаги е асиметричен.

Признаците и симптомите на лимфедема могат да варират от леки до тежки и може да не се появят месеци или години след лечението. Те включват усещане за тежест преди появата на подуване на засегнатата част на тялото. Отокът на ръцете може да се простира до пръстите, а този на краката може да се простира от пръстите на краката до гениталиите

Всяка ранна индикация за променено усещане, като тежест, стягане на кожата или дискомфорт, трябва да бъде докладвана на наблюдаващия лекар, тъй като ранното откриване улеснява ранната намеса и гарантира по-добър резултат.

Първоначално отокът е мек, локализиран, без значителна промяна в цвета и структурата на кожата и предимно безболезнен.  Подуването може да се появява и да си отива. Може да се влоши през деня и да намалее през нощта. Ако не се лекува, обаче, клиничната картина се влошава. С увеличаването  на отока настъпват промени в структурата на кожата, тя се удебелява, задълбочават се естествените кожни гънки, а тестът на Stemmer дава положителен резултат.

Понякога лимфедемът може да засегне вътрешните органи. Въпреки, че не се вижда, този вид лимфедем представлява сериозно заболяване.

Основният симптом на лимфедема  е подуването на целия или част от крайника или друга част на тялото. Други симптоми в засегнатата част на тялото могат да включват:

 

  • Подуване на част или цялата ръка или крак, включително пръстите на ръцете или краката.

  • Усещане за тежест или стягане.

  • Ограничен обхват на движение.

  • Повтарящи се инфекции.

  • Втвърдяване и удебеляване на кожата (фиброза)

 

Първичен лимфедем на горен крайник

 

Лимфедемът се появява първоначално на стъпалото и пръстите на краката. Отокът може да варира и обикновено изчезва през нощта. В края на деня, стъпалото може да изглежда заоблено отгоре, а пръстите – почти квадратни. Тестът за знакът на Stemmer е положителен. Тази ранна фаза на лимфедема може да прогресира спонтанно или да бъде инициирана от минимална травма (например, навяхване или ухапване от насекомо) или бременност.

С течение на времето, този оток продължава да прогресира към глезена, запълва ямките зад малеолите, преминава през прасеца, който губи своята извивка, и се разпространява към бедрото. Консистенцията на отока се променя, става фиброзна и твърда. Това е причината да не може да се прищипе кожата отгоре на втория пръст на ходилото, което всъщност е тестът за знакът на Stemmer, който не се наблюдава при никое друго заболяване.

На следващия етап обемът се увеличава  и се поява кожни проблеми. В 10% от случаите първичният лимфедем на долния крайник започва от горната част на бедрото.

 

Първичен лимфедем на горен крайник

Среща се много рядко, едностранно или двустранно и започва от пръстите или дланта на ръката.

 

Вторичен лимфедем на долен крайник

Вторичният лимфедем на горния крайник може да остане в латентно състояние за неопределен период от време след събитието, което е причинило състоянието. Обикновено той започва от едната страна на тялото (първоначално засяга единия крайник), като първите му проявления се появяват в горната част на бедрото. След това се спуска към стъпалото с различна скорост за всеки индивид. Ако стъпалото не е засегнато, знакът на Stemmer е отрицателен. Въпреки това, вторичният лимфедем може да започне и от стъпалото, да бъде двустранен от самото начало и значително по-често от първичния лимфедем, да бъде придружен от оток на гениталиите.

 

Вторичен лимфедем на горен крайник

Времето, необходимо за появата на лимфедем след лечение на рак на гърдата, варира от непосредствено след операцията до десетилетия по-късно. Обикновенно лимфедемът започва от горната част на крайника, близо до рамото, и постепенно се простира надолу към китката, дланта и/или пръстите. Въпреки това, в някои случаи може да се развие и в обратен ред.

 

Лимфедем при мъжете