Усложнения в следствие на лимфедема

Кожните проблеми са типични за пациентите с лимфедем. Отокът може да доведе до образуване на дълбоки кожни гънки, които са подходяща среда за развитие на гъбични и бактериални инфекции като еризипел (червен вятър). Хроничното възпаление води до отлагане на фибрин и колаген, което увеличава дебелината на кожата и прави тъканите по-плътни. С намаляването на еластичността на тъканите, лимфният поток може да бъде допълнително затруднен, което увеличава риска от инфекции. Лимфореята е друго често срещано усложнение. Психосоциалните последствия, включително промяна във възприемането на собственото тяло и намалена независимост, са добре документирани, но пораженията не се ограничават само с това.

 

ЛИМФОРЕЯ: Какво трябва да знаем?

Лимфореята се появява, когато лимфната течност в областта на тялото, засегната от лимфедем, стане твърде много и започне да изтича през кожата.

Как се развива лимфореята?

Изтичане на лимфна течност – Ако лимфната система не функционира добре или е повредена, течността остава между клетките, което води до появата на оток. Когато увеличаването на обема на течността става бавно, тя се превръща в мастна тъкан и съединителна тъкан. В новата мастна тъкан се формират нови лимфни съдове. С увеличаването на мастната и съединителната тъкан, кожата, която покрива засегнатото място, също се увеличава. Но ако увеличаването на течността се случи бързо, кожата не успява да се адаптира на време и поддава на повишеното налягане на течността. Тя се разтяга и изтънява до степен, при която лимфната течност започва да изтича през нея. Понякога изтичането на лимфна течност може да започне като мехури по кожата, но понякога течността изтича направо през тънката кожа.

Къде се случва изтичането на лимфа?

Лимфореята най-често засяга краката, областта на слабините и гениталиите, но може да се появи и в подмишницата или по ръката, ако налягането на течността стане твърде високо там.

Рискове, свързани с изтичане на лимфа

Кожата е част от нашата имунна система и защитата на тялото срещу бактериални атаки. Затова е много важно да се грижим за нея, което е включено като една от важните точки в Комплексната деконгестивна терапия . Когато кожата се разтегне, тя става крехка и лесно се наранява, особено ако са се образували мехури. Тогава рискът от навлизане на бактерии в тялото и появата на еризипел нарастват значително. Понякога по рязкото обличане на компресивните облекла може лесно да повреди изтънялата кожа. Ако това се случи може временно да се наложи да преминете към компресивна превръзка. При венозна недостатъчност рискът от изтичане на лимфа се увеличава.

Лечение

Ако подозирате, че имате еризипел във връзка с изтичане на лимфа от засегнатия крайник, трябва незабавно да се свържете с лекар, за да спрете инфекцията. Рани, възникнали във връзка с изтичане на лимфа, трябва да се третират с превръзки за рани от квалифициран медицински персонал. Компресията е важна. Вероятно няма да можете да използвате обичайната си компресия докато имате лимфорея. Може да се наложи да използвате превръзка от ниско еластични бинтове, докато се подобри лимфният поток и отокът намалее. Важно е целият крак (или ръка) да е бинтован, за да не прекъсва потока от по-отдалечени части на тялото. (Ако преди това не сте научили специалната техника на ниско еластичната превръзка, използвана при лечението на лимфедем, помолете вашия лимфен терапевт да ви помогне и да ви покаже как да го направите.) Превенцията, както винаги, е най-важна. Овлажнявайте кожата всеки ден с хидратиращ крем и в същото време внимателно следете кожата да е здрава и да не е повредена от ухапвания от насекоми или други неща. Ако се появи зачервяване, това може да означава еризипел, което може да причини много бързо увеличаване на отока, което пък увеличава риска от лимфорея. В случай на изтичане на лимфа е по-важно от всякога да увеличите лимфния поток в централните лимфни съдове с дълбоки дихателни упражнения и да извършите самостоятелен лимфен дренаж. Страничните ефекти при хроничен оток, като лимфорея и еризипел, могат да бъдат предотвратени чрез добра.

 

ЕРИЗИПЕЛ (ЧЕРВЕН ВЯТЪР)

Еризипелът е бактериална инфекция,  остро възпаление на кожата и по-дълбоките слоеве на меките тъкани. Причинява се главно от бактерии, които се наричат ​​стрептококи от група А или, по-рядко, Staph aureus . В България еризипелът е известен и като „червен вятър“.

Поради сериозността на състоянието и значението му за пациентите с лимфедем е много важно те да бъдат информирани предварително за опасността от него

Повече за еризипела като усложнние в следствие на лимфедема може да прочетете ТУК.

 

Лечение на лимфедема