Национална кампания „Търсим се!“

„В България, проблемът с лимфедема често остава в сянка, докато на глобално ниво той се счита за скрита пандемия. Около 200 000 души в страната се борят с това заболяване абсолютно сами поради липсата на специалисти и адекватна грижа.

Във връзка с това и по повод на Световния ден на лимфедема 6-ти март, БА „Лимфедем“ стартира кампанията “Търсим се”. Целта  на този проект е да открие и обедини хората, страдащи от лимфедем и да мобилизира обществото и здравните власти да признаят социалната значимост на проблема.

Лимфедемът е хронично заболяване, което причинява оток на тъканите поради нарушен транспорт на лимфната система. Той прогресира с времето и не може да бъде излекуван. Управлението и контролът над него е труден, продължителен и скъп процес. Оставен без адекватна грижа, лимфедемът може да се превърне в  живото застрашаващо състояние.

Лимфедемът може да се развие в резултат на вродено заболяване, лечение на онкологично заболяване или физически травми. Засяга хора от всички възрасти, включително деца и не може да се появи както при жените, така и при мъжете. Въпреки че в световен мащаб все повече се обръща внимание на тази голяма група пациенти, в България те остават невидими. Хората с лимфедем често са недиагностицирани поради липсата на обучени специалисти и специализирани центрове. Няма клинични пътеки, не се поемат разходите за специалните облекла. С прогресиране на заболяването, пациентите са застрашени от инвалидизиране и социална изолация.

БА „Лимфедем“ е създадена през 2019 г като отговор на спешната нужда на пациентите с лимфедем от промяна. Освен дейността си на местно ниво тя е активен  член на Международната рамка по лимфедем (ILF),  която обединява усилията на водещите специалисти в света на лимфологията с цел подобряване качеството на живот на пациентите. Член е и на групата за на Европейските пациентски асоциации по лимфедем.

Мисията на асоциацията е да осигури подкрепа и информация за пациентите и техните семейства, както и да защитава техните права пред българските власти.

Ако сте пациент с лимфедем или имате близък, страдащ от това заболяване, посетете нашия уебсайт на www.lymphoedema-bg.org, разгледайте нашата ФБ страница и затворената ни пациентска група. Ще се радваме да подкрепите нашата кауза като станете пълноправен член на нашето сдружение. Очакваме ви!”