Препоръки за грижа за кожата при лимфедем
Едно от най-важните неща, които трябва да знае всеки пациент засегнат от лимфедем е как да се грижи правилно за кожата на засегнатия си крайник. Това се налага тъй като поради нарушенията в резултат на промените в макро- и микроциркулацията, кожата на пациентите с лимфедем често е много чувствителна, суха, сърбяща и предразположена към тежки възпаления, инфекции и дори язви. Правилната грижа за кожата е от първостепенно значение, защото може да минимизира до голяма степен риска от усложнения
Основната функция на лимфната система е да осигури имунната защита на нашият организъм, а клетките, които се борят с инфекциите в нашето тяло се наричат лимфоцити. Лимфедемът е заболяване, което се характеризира с непълноценна работа на лимфната система, поради нарушен лимфооток. Това означава че на това място, където има отток, се наблюдава локално снижение на имунитета и всяко нарушаване на целостта на кожата става входна врата за различни бактериални инфекции, като най-често срещаната е еризипел (червен вятър) .
Това означава, че много внимателно трябва да се следи за доброто състояние на кожата. Необходимо е да се избягват всякакъв вид убождания, порязвания, ухапвания, драскотини и травми.
Изключително важна е личната хигиена. Тя създава благоприятен микроклимат за кожата. За ежедневна хигиена трябва да се избират меки почистващи лосион без сапун, които са неутрални (pH = 7) или леко кисели (pH = 5), както и масла за баня, които овлажняват кожата. След баня кожата трябва да се изсуши максимално добре, особено в дълбоки кожни гънки, за да се минимизира риска от развитието на кожни гъбични инфекции.
Трябва да се обърне специално внимание на овлажняващите и подхранващи кремове, тъй като кожата на отточния крайник винаги е по-суха и често по нея има невидими за окото микропукнатини , които, както вече споменахме са входна врата за бактериалните инфекции. Ако до появата на лимфедема са използвани някакви кремове и те са били понасяни добре от кожата няма смисъл да се сменят. Ако не сте ползвали нищо до сега можете да се насочите към обикновените детски кремове . Те са хипоалергенни, имат лека текстура и лесно попиват.
Продуктите за грижа за кожата трябва да се използват пестеливо и да се нанасят с нежни масажиращи движения. Трябва да се има предвид, че те не бива да съдържат никакви затоплящи компоненти, защото създават допълнително натоварване на лимфната система, като засилват кръвотока. Важно е да се спомене, че компресивно облекло се слага, само ако овлажняващия крем е абсорбиран изцяло от кожата или се нанася вечер. В противен случай ще повлияе негативно върху компресията на трикотажа.
Много е важно в горещите летни дни отточния крайник да бъде добре защитен от ултравиолетовите лъчи. Смуглата кожа има нужда от защитен фактор 20 или 30, докато светлата – между 30 и 50. Освен това ръката трябва да бъде покрита с дълъг ръкав, а краката скрити под дълга пола или панталон.
Друго на което трябва да се обърне внимание са дрехите и обувките. Облеклата трябва да бъдат свободни и просторни. Дрехите не трябва са тесни или впити и не трябва да предизвикват дискомфорт. Ако при носене на компресивен трикотаж има места по тялото, в които облеклото се впива или кожата се протрива, на тези места непременно трябва да се подложи памучна вата или памучно парче. Ако все пак мястото се е протъркало и наранило е необходимо то да се обработва всеки ден с антисептик на неспиртна основа и да се покрие с чиста марля. Обувките не трябва да са тесни, защото са предпоставка за врастване на ноктите и образуване на микротравми. Това може да се получи и когато трикотажът, който покрива пръстите не е подбран правилно.
Пациентите, които носят компресивно облекло през горещите летни месеци често се срещат с проблема на раздразнената кожа, която е в съприкосновение със силиконовата лента. Понякога това се бърка с алергична реакция. Всъщност алергията към латекса е много рядко срещана, а проблема идва от това, че по латекса остават микроби, които се развиват много добре във влажна среда, размножават се и предизвикват раздразнения. В този случай е нужно просто два три пъти на ден тези повърхности да се обработват с антисептици на неспиртна основа и всичко ще бъде наред. Не бива да се забравя, че компресивния трикотаж се изпира само с течен перилен препарат, защото обикновените прахове, може да не се разтворят добре и частици от тях да попаднат между нишките. Така в съприкосновение с кожата те стават предпоставка за раздразнение или дори алергия.
Едно от най-важните защитни средства са гумените ръкавици. Трябва да се използват постоянно в домакинската работа и при работа в градината. Например когато се чисти пода, белят се картофи, чисти се риба, пресаждат се саксийни растения или се полагат грижи за растенията в градината … В градината работата с растения, които имат бодли (като малината например) е най-добре да се възложат на друг, тъй като често такива растения стават причината за появата на еризипел.
В домашни условия, когато шиете е хубаво да използвате напръстници.
Ако оттока е на краката, най-добре е да се избягва ходенето на бос крак.
Маникюрът е най-добре да бъде апаратен. Този вид маникюр все по-често се предлага в салоните, но маникюристката трябва да бъде предупредена да не наранява кожата, инструментите да бъдат стерилни, а след това кожата ви да бъде обработена с антисептик на неспиртна основа.
Трябва да се избира внимателно и метода на депилация. Водещия фактор е минимизирането на риска от повреждане на кожата и обработването и след това със специален антисептик. Най-безопасно е да се използват кремовете за депилация, защото те съдържат вещество, което прониква в структурата на кожата, размеква луковицата на косъма и по този начин го отстранява. Това е най-щадящия метод, но преди да прибегнете до него трябва да проверите дали нямате алергия към крема. За някои части от тялото могат да се използват и различни тримери. Те дават добър козметичен ефект и не нарушават целостта на кожата. Възможно е и много внимателното използване на фото и лазерна депилация, като тяхното предимството е, че се правят сравнително рядко и това снижава риска от усложнения на третираното място. Най-опасно е да се използват самобръсначки.
Ако въпреки всички предпазни мерки се случи така, че кожата се нарани раната трябва да се обработи максимално бързо с какъвто и да е антисептик. Антисептиците на неспиртна основа се предпочитат пред тези на спиртна основа, защото не изсушават кожата, когато се наложи тя да се обработва често. Ако нямате никакъв антисептик под ръка използвате каквото има за дезинфекция –йод, спирт, даже и някакъв алкохол , например водка. Важното е да не се отлага обработката, а да се направи веднага и ако раната не е просто малка драскотина, трябва да се обработва постоянно през следващите 2 часа. Изградете си навик да носите винаги със себе си някакъв антисептик. В момента на пазара антисептици се предлагат всякаква форма и опаковка, включително и малки , който са много удобни за дамска чанта например. Всички сериозни кожни инфекции трябва да бъдат лекувани и почиствани от лекар Ако много силно сте повредили кожата или имате сериозни усложнения в следствие на лимфедема като например, възпаления, дълбоки рани, лимфорея трябва незабавно да посетите вашият лекар, който да ви предпише нужните медикаменти за вашия случай. Що се отнася до кремове като троксивазин, лиотон и други такива те могат да се използват до толкова до колкото ще подобрят работата на венозната ви система, а това ще доведе и до леко подобрение и на лимфната система. Трябва обаче да се има предвид, че препарати съдържащи хипарин не трябва да се използват постоянно повече от 2 седмици, тъй като влияят негативно върху микро циркулацията. Без консултацията на лекар не бива да се приемат каквито и да било лекарствени препарати.