Компресивната терапия – крайъгълният камък в лечението на лимфедема

Компресивната терапия означава носене на компресионни превръзки или облекла, предназначени за намаляване на отока и поддържането му в оптимални граници. Тя е съществена част от комплексната деконгестивна терапия и присъства и в двете и фази. Компресивните облекла и превръзки оказват натиск от външната страна на крайника по време на движение и  по този начин заедно с мускулната помпа помагат на лимфната система да работи по-добре. Компресията е градуирана, което означава, че най-високото налягане е в глезена (или китката) и намалява по пътя нагоре по крайника. Това помага за придвижването на лимфната течност към центъра на тялото, където може да се дренира правилно. Компресията извежда течността от засегнатия крайник и също така предотвратява връщането й обратно в него.

Компресивната  терапия  се счита за безопасен метод и с малки изключения може да се използва при по-голямата част от пациентите, но трябва да бъде съгласувана с лекар.

 

Внимание към всички форми на компресия

Общите противопоказания за прилагане на компресия включват:

 • тежка артериална недостатъчност
 • неконтролирана сърдечна недостатъчност
 • тежка периферна невропатия

Въпреки че не е противопоказано се препоръчва компресията да се използва с повишено внимание при хора, които имат някои от следните състояния : високо кръвно налягане, сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, склеродермия, злокачествен лимфедем, захарен диабет, еризипел (червен вятър), парализа, тънка и ранима кожа и др.

Възможности за компресионна терапия

 

Многослойна превръзка от ниско еластични бинтове – използва се в интензивната фаза на деконгестивната терапия, когато отока има бърза редукция. Многослойната превръзка осигурява ефективна градиентна компресия върху засегнатия крайник. Благодарение на нискоеластичните бинтове се постига ниско работно налягане, когато пациентът е в покой и високо работно налягане, когато пациента е в движение. Това дава възможност на мускулните контракции да стимулират движението на лимфата в засегантия крайник . Тези превръзки също способстват за намаляване на фиброзата в кожата.

Многослойната превръзка при деконгестивната терапия има няколко компонента :

 • Марлени бинтове за пръстите на ръцете (краката) от мек и разтеглив материал
 • Тубуларен бинт за защита на кожата под другите слоеве на компресионната превръзка.
 • Мек, ватиран бинт за равномерно разпределяне на натиска от ниско еластичния бинт и  за осигуряване на защита на кожата.
 • Дунапренени парчета или друг материал при наличие на твърда (фиброзна) лимфедемна тъкан. Подложките могат да се използват за защита на кожата или за запълване на пространство за по-добра форма, така че следващият слой да може да се нанесе по-добре.
 • Ниско разтегливите бинтове са последният слой на превръзката.

 

Компресионни облекла

Компресионните облекла са неразделна част от управлението на лимфедем във всеки етап от лечението от минимизиране на риска до ранно развитие и дългосрочно управление. Постигането на добре прилепнали, ефективни облекла за справяне с лимфедем е наложително, но понякога и предизвикателство.

Компресионните облекла функционират чрез създаване на външен натиск, като по този начин увеличават интерстициалното налягане в крайника. Ефектите от този натиск са:

 • насърчаване на движението на течност от компресирани зони в некомпресирани области
 • подобрява реабсорбцията на лимфата чрез стимулиране на лимфните контракции
 • разграждат фиброзна тъкан в комбинация с движение
 • засилва действието на венозната мускулна помпа
 • подобряване на дренажа на тъканната течност

Компресионните облекла се предлагат в голямо разнообразие от дизайни, материи и нива на компресия. Необходима е индивидуална оценка на сложните нужди на хората с лимфедем и гъвкав подход, за да се осигурят облекла, които да стоят добре, да бъдат удобни са и да са ефективни.

Облеклата, използвани при лечението на лимфедем, обикновено са с плоска или с кръгла плетка.

Компресивно облекло с плоска плетка  – Плоско и кръгло плетиво са два различни начина за производство на компресионно облекло. Те се различават значително по свойствата на крайния материал. Дрехите с плоско плетиво имат по-силна способност да удържат отока и това ги прави много по-ефективни за лечение на лимфедем и липедем

Плоското плетене е метод за производство на трикотажни платове, при който изделието се плете от ляво на дясно и след това от дясно на ляво, за да се получи се лист плат, който след това трябва да бъде изрязан според модела и зашит, за да се създаде завършен краен продукт. Обикновено, поради тази причина облеклата изработени от полско плетен трикотаж имат ръб, на мястото където се съединява парчето плат. Въпреки това  някои нови технологии позволяват изплитане на изделие от плоско плетен трикотаж без никакви шевове.

Изделията от плоско плетен трикотаж в медицината се използват предимно по време на поддържаща терапия в случаи на лимфедем, липоедем или тежки венозни проблеми с тенденция към отоци. Освен компресивни чорапи, чорапогащници и ръкави тази технология позволява изработването на облекла с по-сложни форми като компресионни ръкавици и компресионни части на пръстите на краката, както и продукти за глава и гръден кош.

Компресивните облекла сами по себе си са успешно използвани за лечение, особено при лимфедем, свързан с рак на гърдата, при първа индикация за натрупване на течност и минимална промяна на обема, както и в ранен стадий I.

Компресивно облекло с кръгла плетка –  Облеклата произведени от кръгла плетка са безшевни, не са толкова плътни и твърди както облеклата с плоска плетка и се използват предимно във флебологията за проблеми свързани с лошо кръвообращение, дълбока венозна тромбоза и др. В лимфологията се използват пестеливо, обикновено в ранните етапи на заболяването.

Кръглата плетка е метод за производство на трикотажна тъкан, при който изделието се плете в непрекъснат кръг. Известен  е още като плетене в кръг. Машината за този вид тъкан работи, като използва прежда с 360-градусов патрон с игли, които създават безшевна тръба от плат.  Плетачната машина и свързаната с нея програма определят напрежението на преждата във всяка дадена точка, за да създадат формата на дрехата, а свойствата на компресия се определят от системата за подаване на прежда, която регулира дължината на преждата от ликра.

Обикновено облеклата изработени от кръгло плетен трикотаж се предлагат готови и в стандартни размери въпреки, че е възможно да се изработят и по индивидуални размери. В лимфолофията тези облекла се използват в ранните стадии на лимфедем , когато в крайниците все още няма промени.

 

Ниско еластични системи за компресия – Ниско еластичните компресивни системи могат да се използват по време на всички стадии на лимфедем. Те са подходящи както по време на интензивната фаза на КДТ, така и по време на поддържащата фаза.

За разлика от многослойната превръзка от ниско еластични бинтове, които се състоят от няколко различни слоя (обикновено 4-5), ниско еластичните компресивни системи се поставят много лесно, защото се състоят от един слой и мека подложка, която се поставя под него. Този дизайн на продукта позволява на пациента възможността самостоятелно да борави с него, като в същото време гарантира до голяма степен нужните нива на компресия с правилния градиент.

Освен това тези облекла са по-малко обемисти, по-удобни и имат възможност за лесно регулиране на компресията според индивидуалните нужди.

 

Нощна компресия  – Нощната компресия е част от цялостната грижа за засегнатата от лимфедем част от тялото. Лечението лимфедемa е задача за цял живот която отнема време и изисква много усилия. Съществена част от лечението е носенето на компресионно облекло през деня, за да може да се поддържа отока в оптимално състояние, но понякога е нужна и компресия през нощта. Облеклата за нощна компресия са изработни от дишаща материя, имат специален дизайн и текстурирана повърхност, предназначена да масажира кожата по време на сън.Те са удобни, но и достатъчно поддържащи, като в същото време не позволяват образуването на гънки, тъй като това може да възпрепятства свободното движение на лимфата. Освен това те са много по-лесни и бързи за обличане и събличане от облеклата предназначени.