Лимфедем при мъжете

 

Схващането, че лимфедемът не засяга мъжете, е широко разпространено, но погрешно. От  медицинска гледна точка, шансовете да развиете лимфедем, след лечение на онкологично заболяване са еднакви, независимо дали сте мъж или жена. При мъжете лимфедемът  се развива най-често след хирургично лечение на рак и лъчетерапия на различни области, включително главата, шията, гърдата, простатата, панкреаса, пикочния мехур, бъбреците и черния дроб

В процеса на лечение на онкологичното заболяване може да се наранят или да се наложи да бъдат премахнати или повредени съседните лимфни възли. Това означава, че мъжете с рак в областта на слабините са по-склонни към развитие на лимфедем на долните крайници. Заболяванията, които са най-честата причина за това при мъжете са рак на дебелото черво, тестисите и простатата. Статистическите данни показват, че в България ракът на простатата засяга приблизително 2000 души годишно. Рискът от развитие на лимфедем след лечение на този вид рак достига до 35,2%. Важно е да се подчертае, че лимфедемът може да се появи незабавно след операцията или да се развие много месеци или дори години по-късно. Ето защо непрекъснатото наблюдение и ранната намеса могат да бъдат ключови за намаляване на риска от усложнения, свързани с това състояние..

Информираността  относно лимфедема при мъжете има значение, Тъй като лимфедемът при мъжете се нуждае от повече информираност, не е необичайно пациентите да получат забавена диагноза. За съжаление, това води до забавено лечение, което като цяло прави състоянието по-трудно за лечение и може да доведе до други сериозни усложнения.

От основно значение е мъжете да получат своевременна и изчерпателна информация относно лимфедема. Тъй като лимфедемът при тях често е подценяван, а те сами често се чувстват некомфортно да обсъждат състояния като гениталния лимфедем, например, не е необичайно , че получават правилната диагноза със закъснение. За съжаление, това води до отложено лечение, което обикновено прави състоянието още по-тежко и може да доведе до други сериозни усложнения.

 

Етапи на развитие на лимфедема