Какво представлява лимфната система?

 

Лимфната система е от съществено значение за здравето на всеки човек. Тя е дренажната система на тялото, която минава успоредно на венозния поток.

Лимфата е безцветна и водниста течност, която е обогатена с бели кръвни клетки, известни като лимфоцити. Тя също така съдържа множество полезни съставки, които подхранват тъканите – вода, захари, протеини, мазнини, витамини, минерали и соли. Всички тези елементи, които не се абсорбират от клетките в тъканите, се поемат от лимфната система за рециркулация.

Лимфата също така съдържа отпадъчни продукти от клетките, както и микроби, токсини или увредени и аномални клетки (включително ракови клетки), които по някакъв начин са попаднали в тъканите. Когато лимфата преминава през лимфните възли, те улавят и нейтрализират тези потенциално вредни агенти, активирайки имунни реакции, които помагат на тялото да се справи с тях. В тялото ни има около 600 лимфни възли, разположени под кожата на шията, мишниците и слабините, както и дълбоко във вътрешността на тялото

За разлика от кръвоносната система, която има сърцето, за да поддържа циркулацията на кръвта, лимфната система няма собствена помпа. За да се движи лимфата в нашето тяло…..трябва да се движим ние!

Всеки ден, човешкото тяло произвежда около 5 литра лимфа. От тази течност, половината се абсорбира от лимфните възли и се връща в кръвоносната система. Така че, основната функция на лимфната система е да пречисти и да пренесе оставащите 2 – 2,5 литра течност обратно към сърцето.

За да подкрепим функционирането на лимфната система, е от съществено значение да поддържаме активен начин на живот, включващ йога, ходене, плуване, тай чи, пилатес и водна гимнастика, както и да се хидратираме редовно.

Важно е да се отбележи, че лимфните възли, които са свързани с ключови органи като стомаха, бъбреците, черния дроб, панкреаса, далака и дебелото черво, са разположени директно под диафрагмата. Тези възли представляват над 60% от всички лимфни възли в тялото и движението на лимфата, докато преминава през торса, е значително повлияно от диафрагмалното дишане.

Също така, методи като ръчният лимфен дренаж и компресията могат да подпомогнат значително движението на лимфата в тялото.

 

Причини за възникване на лимфедем