Болни от лимфедем се обединиха, за да се борят за лечение. Според тях това хронично и инвалидизиращо заболяване не съществува за българската система на здравеопазване. Болните от лимфедема не успяват да получат помощ нито от здравната каса, нито дори от лекари. Това най-често са онкоболни пациенти.

Тя отдавна е забравила за онкологичното си заболяване. Но лъчетерапията уврежда лимфната й система и върху нея се стоварва друго страдание.

„Аз съм с това заболяване от 20 години. През цялото време не съм спирала да търся специалисти. За съжалениe, обаче те самите специалисти не са много наясно с нашето заболяване и не сме получавали адекватна подкрепа от тях“, каза Цветелина Милославова – Българска асоциация „Лимфедем“.

Лимфата подпомага подхранването на тъканите и извежда отпадъчните вещества. И когато системата не работи, лимфата се натрупва и трови организма, затруднява движението, увеличава риска от инфекции, влияе на психиката.

„Това е изключително неприятно, защото тези хора стават асоциални, когато се появяват рани там непрекъснато тече лимфа, трябва да са на специален режим“, каза Проф. Кузман Гиров – съдов хирург.

Без необходимата подкрепа от страна на медицинските специалисти, болните са принудени сами да си купуват скъпи апарати и превръзки, често попадат в ръцете на псевдотерапевти, чиято намеса би могла да е дори по-увреждаща.

„Това е проблем, който крие сериозни рискове, ако бъде пренебрегната диагностиката. Т.е. ако няма заключение, че съдовете са проходими и няма риск от тромбемболия“, обясни полк. доц. д-р Любомира Веселинова – началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

„Лечението е предимно с физиотерапия. Има и хирургически методи, които се опитват да възстановят лимфните пътища, но не винаги дават добър резултат“, каза проф. Кузман Гиров.

Затова във ВМА искат да изградят референтен цетър, като първа крачка във въвеждане на лечение за лимфедем. И апаратния лимфен дренаж е само една от важните процедури.

„Което бих нарекла пресотерапия, така че да ангажира двата крайника равностойно. Включително и лимфните колектори намиращи се в коремната област“, каза полк. доц. д-л Любина Веселинова.

В България болните от лимфедем са близо 200 хиляди, огромна част от тях недиагностицирани, без лечение, социален ангажимент и в тежест на семействата си.

Репортаж на БНТ 1